Door Maverix
StepStone voerde een online onderzoek in april 2007 bij 21.586 werknemers in België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Italië, Nederland en Frankrijk. Er namen 2.280 Belgen aan deel. Hieruit blijkt dat de Belgen tot de top drie van meest overspannen werknemers in Europa behoren. Een op de vijf Belgische werknemers is lichamelijk en geestelijk uitgeput door zijn werk.
"Het onmiskenbare tekort aan kwaliteitsvol personeel legt een enorme druk op de schouders van de werknemers. Ze moeten steeds harder werken, waardoor de kans op burn-out groter wordt. Dit is een gevaarlijke tendens voor werknemers en bedrijven omdat een goed evenwicht tussen werk en vrije tijd een noodzakelijke voorwaarde is om een succesvol bedrijf te kunnen zijn met gemotiveerde collega's", zegt Jan Heiremans van StepStone België.
In het universitair ziekenhuis van Freiburg worden de emotionele uitputtingsverschijnselen door stress op het werk al jaren onderzocht op internationaal niveau. "Als de werkdruk stijgt, terwijl er niet genoeg erkenning is voor de prestaties van de medewerkers en ze niet genoeg kansen krijgen, dan stijgt het risico op een burn-out dramatisch", zegt Prof. Dr. Joachim Bauer, hoofd van het departement voor psychosomatische en psychotherapeutische geneeskunde van het universitair ziekenhuis van Freiburg.
Mijn ervaring toont dat de stress en dus zeker de burn-out het resultaat is van een gebrek aan “nuttigheidsgevoel”. De werkdruk en de moeilijkheid om de doelstellingen te bereiken zijn weliswaar belangrijke elementen, maar secundair. Twee medewerkers uit twee organisaties met de zelfde werklast en dezelfde objectieven kunnen zich “onder druk, maar dragelijk” en “onder druk en totaal ondragelijk” voelen. Op de vraag “wordt uw nut voor de organisatie erkend” zal de eerste “ja” antwoorden en de tweede “neen”. Medewerkers die zich nuttig voelen, kunnen veel beter de werkdruk en de stress aan.
Wat kunnen we nu doen?
- Stroomlijn de processen, ruim hindernissen op die de medewerkers belemmeren om hun werk goed te doen en resultaten te boeken. Dit is een regelrechte opdracht voor elke kwaliteitsmanager.
- Geef medewerkers alleen zinvolle opdrachten. Projecten die niet doorgaan, rapporten die niet gelezen worden, statistieken die dode letter blijven of activiteiten die meer kosten dan ze opbrengen zijn nefast voor de motivatie van de medewerkers.
- Geef de medewerker de erkenning van zijn realisaties. Maak successen bekend, feliciteer medewerkers publiek …
Als uw onderneming de correlatie begrepen heeft (en meet) tussen het stessniveau, nuttigheidsgevoel en motivatie, laat het ons weten. U bent het model dat we zoeken.