Kwaliteitsmanagement integreren in de performantiecyclus
Een kwaliteitsmanager van een florerende organisatie vertelde me hoe ze in zijn bedrijf hun medewerkers aansturen: In het begin van het jaar moet elke medewerker een gesprek hebben met zijn directe leidinggevende over wat hij in het komende jaar gaat doen. Dat heet het doelstellingengesprek. Halfweg het jaar volgt er dan het functioneringsgesprek over de vorderingen en eventuele bijsturingen. En op het eind van het jaar is er een evaluatiegesprek. Om het proces niet te zwaar te maken worden het evaluatiegesprek van het ene jaar gecombineerd met het doelstellingengesprek van het jaar dat volgt.
Dat is geen unicum volgens u?
Wacht even, mijn collega kwaliteitsmanager vertelde me dat dit proces zwaar geduwd moet worden door HR, want het middenmanagement is niet echt enthousiast hierover. Ze zien dat als een administratief proces dat nodig is voor de Personeelsdienst. Een enkeling ziet dat wel zitten, maar de overgrote meerderheid ziet dit proces als een zware last. Daarom wordt er zo weinig mogelijk tijd aan besteed.
Ook dat vindt u geen unicum?
Maar er is meer. Volgens mijn collega kwaliteitsmanager zijn ook de medewerkers bij hen niet echt enthousiast over dit systeem. Ja, ze begrijpen wel dat er dossiers moeten gemaakt worden als ze een promotie of bonus willen. Maar daarnaast is het een bron van stress, van angst voor het gesprek, van frustratie omdat ze daar nu weer tijd moeten insteken en er nog zoveel werk op de plank ligt…
Een bedrijf waar zoveel tijd en energie geïnvesteerd wordt in een proces dat blijkbaar een compleet averechts effect heeft, moet wel een unicum zijn? Uitmuntende organisaties hechten waarde aan hun medewerkers en creëren een cultuur van empowerment voor het evenwichtig bereiken van organisatorische en persoonlijke doelstellingen. Dixit het EFQM-model 2010.
Meer dan 25 jaar ben ik een fervente verdediger van het integreren van het kwaliteitsbeleid in het HR-systeem. Verbeteren is geen vrijblijvende oefening, maar een inherent deel van elke functie. Maar als ik de realiteit in vele organisaties zie, dan begin ik toch te twijfelen.
En hoe pakt u dat aan?
Hoe haalt u excellente resultaten dankzij uw medewerkers?