‘Ontwikkelen van partnerschappen’ is één van de acht basisconcepten van het EFQM Excellence Model. Dit concept geeft aan dat Excellente organisaties bewust partnerschappen aangaan en dat de relaties met die partners actief opgevolgd worden en gericht zijn op duurzaamheid en vertrouwen.
Met partnerschap bedoelt men een ‘werkrelatie’ met een externe organisatie. Via deze samenwerking wordt de eigen positie versterkt en wordt meerwaarde gecreëerd voor beide partners.
Er kan een partnerschap aangegaan worden met om het even welke stakeholder van de organisatie: met klanten, leveranciers, een belangengroep of met de overheid… Deze partnerschappen kunnen zowel strategisch als operationeel zijn.
Strategische partners in beeld brengen
Om de partners van de organisatie in beeld te brengen kan men best eerst een stakeholder map uitwerken. De EFQM User Guide ‘Understanding an organisation’s stakeholders’ reikt hiervoor een stapsgewijze methode aan. Hieronder vindt u een voorbeeld van een stakeholder map gebaseerd op deze methode:
Vervolgens kan dan de aard van de relatie met de stakeholders gesitueerd worden op de onderstaande as:
Hoe meer de relatie zich naar rechts situeert, hoe belangrijker het is om de relatie actief op te volgen en kan men dus zeggen dat men met die stakeholder een partnerschap opgebouwd heeft.
Een partnerschap beheren
Het is een interessante denkoefening om de criteria van het EFQM Excellence Model zelf als leidraad gebruiken om het partnerschap te beheren. We komen dan tot het volgende:
- Leiderschap: er is een duidelijke en gemeenschappelijk visie op het partnerschap; er is een duidelijke organisatiestructuur voor het partnerschap en het eigenaarschap is bepaald.
- Strategie: er zijn doelstellingen omschreven en deze worden systematisch opgevolgd.
- Middelen: er zijn aangepaste middelen voorzien voor het partnerschap.
- Medewerkers: de taken zijn formeel toegewezen, overlegkanalen zowel in de organisatie als met de partner zijn bepaald. Medewerkers worden ondersteund om de specifieke taken uit te voeren.
- Processen: processen zijn gemeenschappelijk afgestemd en worden beheerd, er zijn indicatoren bepaald
- Resultaten: de resultaten van het partnerschap worden opgevolgd en er wordt bijgestuurd indien nodig
Meerwaarde door middel van partnerschappen
Partnerschappen kunnen ingezet worden op verschillende gebieden: gespecialiseerde processen kunnen uitbesteed worden zoals bv. IT of personeelsadministratie. Een andere mogelijkheid is dat een proces gemeenschappelijk uitgevoerd wordt zo had bv. een dienst van de eerstelijnsgezondheidszorg een gemeenschappelijk proces met een ziekenhuis dat ze gezamenlijk lieten certificeren voor ISO. Via een partnerschap met overheidsinstanties kan toekomstig beleid beïnvloed worden. En dan zeker belangrijk zijn R&D inspanningen die gebundeld worden of technologie van het ene bedrijf die ingezet wordt voor een innovatie in een ander bedrijf.
Partnerschappen zijn echter geen doel op zich, het is pas als het partnerschap aansluit bij de strategie van de organisatie en aansluit op een behoefte of een complementaire sterkte voorziet dat daadwerkelijke meerwaarde gecreëerd wordt.