AZERTIE is een erkend centrum voor Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling (GOB) in Zonhoven. AZERTIE is een matchmaker en biedt gespecialiseerde oplossingen aan voor werknemers en werkzoekenden met een functiebeperking. Met evidence based technieken willen zij het verschil maken.
Werk is niet alleen noodzakelijk om in het levensonderhoud te voorzien, maar werk bepaalt ook het zelfbeeld en sociale status. Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is dit niet anders, bovendien zien zij arbeidsparticipatie als een teken van herstel. Hoewel mogelijkheden voor gespecialiseerde behandeling in de geestelijke gezondheidszorg toenemen is het voor deze groep geen sinecure om werk te vinden en te behouden
De laatste vijf jaar nam bij AZERTIE het aantal aanmeldingen van personen met een psychische kwetsbaarheid sterk toe. Het gaat om personen die lijden aan depressie, chronische pijnen en burn out. Knelpunt was echter dat 50% van de begeleidingstrajecten vroegtijdig stopgezet werd (bij cliënten zonder psychische kwetsbaarheid is dit 25%). Men slaagde er slechts in om 10% naar een tewerkstelling te begeleiden (60% bij cliënten zonder psychische kwetsbaarheid).
Om in te spelen op deze knelpunten, ontwikkelden de directeur en de bedrijfsarts van AZERTIE in 2010 het I Care programma voor deze doelgroep. Dit programma loopt over 10 weken en bestaat uit psychomotorische en mentale training. Het programma wordt aanvullend ingezet naast het klassieke opleidings- en begeleidingstraject.
Het I Care programma focust op arbeidsattitudes, zelfbeeld, zelfeffectiviteit, zelfmanagementvaardigheden, en mentale en fysieke veerkracht. Het I Care programma is volledig gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat psychomotorische en mentale training de psychische en somatische gezondheid van deze kwetsbare groep significant beïnvloedt.
Door de inzet van het programma verminderden de vroegtijdige stopzettingen van 50% naar 27,12%. Tewerkstellingen evolueerde van 10% naar 40,68% met behoud van werk voor minimum 6 maanden. We kunnen dus stellen dat door het I Care programma de tewerkstellingskansen voor deze kwetsbare doelgroep verviervoudigd wordt. Ook de variabelen depressie, angstdispositie, zelfbeeld, coping stijl, cardiorespiratorische fitheid, en vermoeidheids- en pijnperceptie verbeterden gevoelig na het 10 wekenprogramma.
De integratie van psychomotorische en mentale training in de arbeidsrehabilitatie van personen met een psychische kwetsbaarheid past perfect in de actuele tendens naar betere structurele samenwerking tussen werkzorg en geestelijke gezondheidszorg.