DSP Valley is een netwerk voor kennisinstituten en industriële bedrijven i.v.m. embedded hardware en software design. Voorbeelden van technologiedomeinen waarop men zich richt zijn: communicatie- & navigatie-technologie (GSM, GPS, bluetooth...), audio & geluidsverwerking (MP3, stemcontrole, hoorapparaten en -implantaten...), beeldverwerking (medische beeldverwerking, 3D beeldsynthese...).
Leden zijn grote multinationale bedrijven, KMO’s, universiteiten, onderzoeksinstellingen, start-ups en spin-offs. DSP Valley werd opgericht in 1996, o.a. door K.U.Leuven, imec en Philips Leuven als godfathers.
Partnerschappen faciliteren is één van de strategische assen waar DSP Valley zich op richt. De vele partnerschappen tussen hun leden die daadwerkelijk tot innovaties leiden, zijn een bewijs van een succesvolle benadering. We geven hier een kort overzicht van de succesfactoren van de aanpak van DSP Valley.
Goede balans tussen homogeniteit, diversiteit en complementariteit van de leden
De technologie domeinen waar DSP Valley zich op richt zijn enerzijds goed afgebakend en homogeen, zodat er tussen de leden veel gemeenschappelijke interessepunten zijn, anderzijds is er voldoende diversiteit en complementariteit zodat leden iets aan elkaar te bieden hebben en elkaar kunnen helpen. Zo tellen zij zowel onderzoekscentra als producenten onder hun leden, zijn de technologiedomeinen van hun leden aanvullend (bijv. chip-ontwerp versus embedded software ontwikkeling, of digitale hardware versus analoge hardware), hebben een specifieke plaats in de value chain (ontwerp versus productie en integratie), of hebben zij specifieke expertise voor een bepaald toepassingsdomein (bijv. consumenten-elektronica, elektronica voor medische toestellen, voertuigelektronica...).
Bekende namen die afstralen op het netwerk, helpt om andere interessante leden aan te trekken.
Lid worden = engagement tot actieve deelname
Het lidgeld is zo bepaald dat het een bewuste keuze tot instap vereist en leden worden gestimuleerd om actief deel te nemen aan de events. Tegelijk engageert DSP Valley zich om ROI te creëren voor de leden. Lidmaatschap bij DSP Valley is niet zomaar vrijblijvend: het moet de bedoeling zijn om via actieve deelname in de netwerking te komen tot nieuwe innovatie-projecten, in samenwerking met andere partners.
Gericht op de decision-makers
Het netwerk richt zich op decision makers zodat wie aanwezig is ook daadwerkelijk kan beslissen om samen te werken met een partner.
Nabijheid van de partners
De complexiteit van hoog technologische ontwikkelingen vereist dat er veel en vlot moet kunnen uitgewisseld worden. Fysieke geografische nabijheid van de partner is daarom een belangrijk gegeven.
Veel activiteiten als basis om elkaar te leren kennen
Bijna wekelijks wordt een activiteit georganiseerd zoals bedrijfsbezoeken en presentaties bij/door leden, technical seminars, Special Interest Groups....75% tot 80% van de leden zijn aanwezig op deze activiteiten. Door deze geregelde ontmoetingen, leert men elkaars competenties en technologie-aanbod kennen. De allereerste voorwaarde om tot een partnerschap te komen is immers dat men elkaar kent.
Vertrouwen creëren
Door geregeld contact leren leden elkaar kennen en zo kan een basis van vertrouwen groeien. Vertrouwen is cruciaal omdat het hier gaat om zeer gespecialiseerde knowhow waarin al veel is geïnvesteerd. In een partnerschap wordt die kennis gedeeld en men wil weten waar die kennis naartoe gaat. Daarbij is vertrouwen minstens even belangrijk als een juridisch document zoals een Non Disclosure Agreement.
Zeker in de verkennende fase is het belangrijk dat kandidaat-partners in vertrouwen een idee kunnen uitwisselen zonder zich al meteen juridisch te moeten indekken.
Het kader van het netwerk biedt in zekere zin ook al een garantie voor vertrouwen, want als men over de schreef zou gaan, verbrandt men zijn imago in het hele netwerk
Matchmaking fora om kandidaat partners samen te brengen
DSP Valley organiseert activiteiten die er specifiek op gericht zijn om mogelijke partners samen te brengen. Zo wordt er jaarlijks een B2B Matchmaking forum georganiseerd waaraan een 40-tal organisaties deelnemen. Vraag en aanbod worden samengebracht in individuele gesprekken; elke deelnemer heeft die dag kans tot tien à twaalf contacten. Ditzelfde concept vindt ook in internationale context plaats met leden van netwerken van andere landen, uiteraard rond een relevante technologie-focus.
Het A2B Matchmaking forum wordt georganiseerd om bedrijven en de academische wereld met elkaar in contact te brengen. Daarnaast zijn er ook Brokerage workshops waar bedrijven samengebracht worden in functie van project-ideeën die in een Europees programma voor financiële steun kunnen worden ingediend.
Dit overzicht maakt duidelijk dat een partner vinden geen toevalstreffer is. Een succesvol partnerschap komt slechts tot stand doordat het bedrijf in kwestie bewuste stappen zet maar ook een gerichte aanpak van een netwerkorganisatie kan hierbij een belangrijke rol spelen.
Bovendien kan u aan de hand van deze succesfactoren checken of de netwerken waar uw organisatie lid van is, voldoende kansen bieden om interessante partners te vinden.
Annemie Simkens, Training en Consultancy Organisatieontwikkeling