|
De binnenweg
Alle concepten en voorbeelden die u op het internet leest over Change zijn overbodig met de heel bekende binnenweg van het “burning platform”. Voor wie niet bekend is met de oorsprong van dit idee, wel, het verhaal gaat ongeveer als volgt: Een arbeider op een olieplatform in de Noordzee wordt op een nacht gewekt door een explosie. Het platform is één chaos en het vuur drijft hem naar de rand van het platform. Daar beslist hij in zee te springen, hoewel dat een riskante zaak is gezien:
-
- het een sprong van 30 meter hoog is
- er ook brokstukken en brandende olie in zee vallen
- hij misschien wel de sprong in het ijskoude water overleeft, maar hij heeft slechts 15 minuten vooraleer hij sterft aan onderkoeling.
Gelukkig overleeft de man de sprong en wordt opgepikt door een reddingssloep. Toen men hem vroeg waarom hij sprong, zei hij: “liever misschien bevroren, dan zeker verkoold.”
De oplossing bij uitstek voor change
Waarom betrokkenheid proberen creëren om verandering verteerbaar te maken? Waarom sensibiliseren met affiches en artikels in het bedrijfsblad? Waarom klanten en medewerkers overtuigen van de voordelen van de verandering? Waarom een stappenplan maken met overgangsmaatregelen? Maak gewoon een “burning platform”. Simpelweg afschaffen van alle andere alternatieven. Wie niet kiest voor de verandering, overleeft niet. Geen vrije keuzemogelijkheid om nog de oude werkwijze te hanteren.
Wat zou dat in de praktijk geven?
- Stel dat u wil vermijden dat medewerkers via internet de Tour de France, Wimbledon en de Olympische Spelen volgen tijdens de werkuren. Dan blokkeert u toch gewoon alle sportsites. Of nog gemakkelijker. U blokkeert standaard de internettoegang.
- Het Comité voor Veiligheid en Gezondheid wil de medewerkers gezonder laten eten. Dus zijn er in het bedrijfsrestaurant voortaan geen frieten meer te verkrijgen. Bier en cola evenmin.
- Er is nieuw vasttapijt gelegd in de lokalen. Om nieuwe koffievlekken te vermijden is het voortaan nog alleen toegelaten om koffie te drinken in de koffiehoek. De pauzes moeten trouwens toch beperkt blijven … oefen alvast in het drinken van gloeiend hete koffie.
- U maakt zich zorgen over verlies van gegevens wanneer medewerkers bestanden op hun C-schijf plaatsen en een crash krijgen. En het gebruik van illegale software kan u ook niet toelaten. Dus kan u beter die C-schijf laten elimineren uit alle PC’s. En alle USB- poorten ook, want anders gaat alles gewoon op een stick…
Dus
Het blokkeren van alle alternatieven, het verplichten tot het gewenst gedrag is de meest effectieve changemaatregel? Schakel de vrije keuze uit en je krijgt de gewenste situatie.
Er zit echter één groot nadeel aan vast: het te vaak gebruiken van het “burning platform” heeft neveneffecten op de bedrijfscultuur. Als je je medewerkers continu behandelt als kinderen, dan kan je niet meer rekenen op hun volwassen houding om zelfstandig problemen op te lossen. Geen proactieve houding meer, alleen nog aangeleerde hulpeloosheid. Geen spontane drijfveer, ze springen alleen nog als stilzitten echt geen optie meer is.