Share knowledge and exchange experiences
to achieve and maintain excellent sustainable results.

5 manieren om een veranderproces te laten mislukken

Er zijn genoeg goeroes die je uitleggen hoe je een verandering met succes kan doorvoeren. En toch mislukken zoveel “change projecten”. Misschien kan het helpen om gewoon de aandacht te trekken op 5 knipperlichten. Als je een van deze opmerkt bij het uitwerken van een veranderingstraject… wees dan extra op je hoede.

1. Noem het een cultuurverandering

Als er een cultuurverandering nodig is, dan is er iets vaags aan de hand. De leiding heeft het gevoel dat de problemen niet op een rationele manier kunnen opgelost worden, of de oorzaken zijn niet duidelijk…

Ga je een veranderproces starten, terwijl je niet goed weet wat er echt aan de hand is? Cultuur is een containerbegrip waar je heel wat kan onder verstaan. Eerst misschien beter uitklaren wat er precies schort. Daarna een gepast traject uitwerken.

2. Toon een doemscenario als we gewoon doorgaan en niet veranderen

Er is al onzekerheid genoeg in een crisissituatie of in een tijd waar men verandering voelt aankomen… daar hoeft geen extra schrik bij aangejaagd te worden. Integendeel. Dit knipperlicht is gemakkelijk te herkennen. Er is altijd wel iemand die dan spreekt over een “burning platform”.

Wat gebeurt er bij een doemscenario? De eerste reflex is “elk voor zich”. Je verliest onmiddellijk alle constructieve samenwerking. Daarnaast krijg je een vluchtreflex om alle gevaar te vermijden, en verlies je ook alle creativiteit van de medewerkers. En dat is nu net wat je nodig hebt: samenwerking en creativiteit. Het omgekeerde werkt misschien beter: toon de gewenste situatie en vraag hoe we daartoe kunnen komen?

3. Verkoop een pasklare oplossing

Iedereen zal je onmiddellijk zeggen wat er precies niet zal werken.

Mensen willen best wel veranderen, maar ze willen zeker niet veranderd worden. Daarom is het belangrijk om samen met de betrokkenen een oplossing te vinden. Streef niet naar “betrokkenheid”, dat is te laag gemikt. Wat je nodig hebt, is “eigenaarschap”.

4. Laat de leiding over aan externe consultants of een “tigerteam”

Ga zelf aan de kant staan, en iedereen volgt, door ook aan de kant te gaan staan. De consultants en het “tigerteam” zijn de spelers op het veld. De leiding (en de medewerker) gaan in de tribune zitten.

Dat wil niet zeggen dat het inschakelen van een “change expert” fout is. Maar die expert is niet de figuur die het project trekt. Hij is niet het gezicht van de verandering. Hij hoort in de coulissen, hij is de souffleur. En dat kan bijzonder nuttig zijn.

5. Elimineer medewerkers met weerstand

Weerstand bij veranderingen is eigenlijk het beste wat je kan overkomen. Wanneer medewerkers weerstand bieden, dan is dat een signaal dat ze niet mee zijn. Ze zien niet in wat er gaat gebeuren, ze voelen niet aan hoe de toekomstige situatie beter is… Medewerkers die weerstand bieden vormen een potentiële informatiebron, kunnen inspireren tot alternatieven. Maar daar stopt het ook. Eens je in de realisatiefase komt, focus je beter op de medewerkers of teams die de verandering omarmd hebben.

Naast deze 5 manieren om een veranderproces te laten mislukken, zijn er ook 10 hefbomen om een verandering met succes door te voeren. Die leert u kennen in de opleiding "change & communicatie"